Singlereizen zijn ideaal voor reizigers die op vakantie willen, maar niet direct iemand hebben die in dezelfde periode wil reizen, of als je iets heel anders wilt dan bijvoorbeeld je vrienden. 

Om een single reis te boeken hoef je dus geen single te zijn, dat is een hardnekkig misverstand. De meeste single reizigers boeken een reis alleen omdat die het beste bij hun eigen interesses past. 

Voordelen van een georganiseerde reis

Een singlereis die georganiseerd wordt, heeft voor jou als reiziger grote voordelen. Hoewel het op veel bestemmingen best mogelijk is om zelf rond te reizen, is het vaak een hoop geregel. Als je boekt bij een reisorganisatie, kun je kiezen voor georganiseerde reizen waar vrijwel alles al voor je geregeld is.

  1. Je hoeft zelf niet zoveel meer te regelen. Alles wat je nog wel zelf moet doen, zoals het aanvragen van een visum, kun je eenvoudig doen aan de hand van instructies. 
  2. Je sluit je aan bij een grotere groep. Alleen reizen is oke, maar reizen met een groep leeftijdsgenoten is zoveel gezelliger! 
  3. De organisatie kent de beste plekjes! Als je zelf een reis regelt, moet je vooraf een hoop onderzoeken, accommodaties regelen, excursies boeken en bepalen waar je langer of korter wilt blijven. Bij het boeken van een georganiseerde rondreis heb je dat niet. De organisatie heeft dan al op basis van jarenlange ervaring de beste plekken voor je geselecteerd. 
  4. Reizen in een groep is veiliger dan alleen. Alleen reizen is op veel plekken prima mogelijk, maar met een groep mensen om je heen is het wel zo prettig. 
  5. Je vlucht is inbegrepen bij je reissom. Je reist dus zowel heen als terug met je reisgenoten. Zeker bij langere vluchten buiten Europa is dat een stuk gezelliger. Daarnaast, als je niet regelmatig vliegt, is het ook wel prettig om samen met je reisgenoten in te checken. 

Populaire bestemmingen voor singles

Zowel binnen als buiten Europa zijn er ontzettend veel bestemmingen de moeite waard. Sommige bestemmingen zijn superbekend, andere misschien minder. 

Buiten Europa zijn populaire bestemmingen altijd Bali, Costa Rica, Sri Lanka, Canada en Thailand. Dit zijn bestemmingen die stuk voor stuk anders zijn, maar zich allemaal goed lenen voor singlereizen met een beetje actie en avontuur. 

Doordat het allemaal om reisbestemmingen gaat waar je te maken hebt met veel transfers en verplaatsingen, is het al snel goedkoper om met een groep te reizen dan individueel. Het hangt natuurlijk een beetje af van wat je zoekt, maar als je niet in je eentje met een lokale bus en drie overstappen van plek naar plek wilt trekken is een groepsreis helemaal geen slecht idee.

Binnen Europa zijn bestemmingen als Ierland, Noorwegen, Kroatië en Griekenland altijd populair. Zoek je iets bijzonders? Dan zijn rondreizen door de Balkan-landen of Bulgarije een goede aanrader. 

Hoe weet je of de groep leuk is? 

Bij het boeken van een georganiseerde reis is het grootste vraagteken natuurlijk de samenstelling van je groep. Reis je samen met mensen van je eigen leeftijd, is de man/vrouw verhouding op orde en passen de mensen qua persoon ook bij je? Allemaal logische vragen, maar vaak in de praktijk helemaal niet zo belangrijk. Net als in het normale leven is leeftijd veel minder belangrijk dan een goede onderlinge klik met je medereizigers. Wat we daarbij zien is eigenlijk dat de reisbestemming meer bepalend is dan de precieze leeftijd van alle reizigers. Ook is het in de praktijk vaak zo dat als je eenmaal kennis hebt gemaakt, je al snel weet met wie het wel klikt en met welke mensen het minder klikt. 

Dat is overigens ook een reden dat de georganiseerde reizen over het algemeen plaatsvinden met groepen van minimaal 20 man. We weten dan zeker dat er eigenlijk altijd wel iemand bij zit met wie het echt klikt.

Relaties

Een groepsreis is geen zoektocht naar een relatie. Hoewel het overgrote deel van de reizigers solo boekt en reist, is het echt niet zo dat mensen “op zoek” zijn naar een relatie. Natuurlijk gebeurt het wel dat mensen van een vakantie terug komen met de liefde van hun leven, maar het is niet het uitgangspunt van een rondreis. Wat het belangrijkste is bij de verschillende reizen is vooral dat je geniet en plezier beleeft aan het samen reizen met anderen. Doordat je ook allerlei activiteiten samen onderneemt, leer je elkaar goed kennen en wordt de onderlinge band vaak hecht. Sommige groepen spreken jaren na afloop van de reis nog met elkaar of met een deel van de groep af. 

Twijfelen over singlereizen

Een reis alleen en het aansluiten bij een groep is best een grote stap. Je gaat toch een avontuur tegemoet, waarvan je vooraf niet precies weet hoe het wordt. Focus je in eerste instantie vooral op je reisbestemming en laat het lekker over je heen komen. De keuze die je maakt voor je bestemming zorgt er over het algemeen voor dat je ook met gelijkgestemden op pad gaat. 

Vaak merken we dat mensen die lang twijfelen, er tegenaan lopen dat tegen de tijd dat ze de keus maken, de reis van keus vol is of een stuk duurder is dan oorspronkelijk gepland.

Lekker op vakantie gaan!

De ervaringen van mensen die daadwerkelijk een singlereis hebben geboekt zijn vrijwel zonder uitzondering positief. Het is ontzettend gezellig om met een groep op pad te zijn en doordat je samen de hele ervaring deelt, is het dubbel genieten. Je leert elkaar echt kennen en hebt ook ‘s avonds automatisch aanspraak om nog wat te drinken of een spelletje te doen.